tisdag 9 december 2008

Skit in - skit ut

En gammal sanning är ju att om man petar in skit kommer det även ut skit. Jämför det med ett projekt. Projektet har oklara direktiv och inga tydliga mål (skit in). När projektet sedan ska leverera kommer det förmodligen inte att uppfylla förväntningarna utan leverera skit (skit ut). Det finns en amerikansk talesätt som lyder: what comes in must come out.

Igår var det mycket skit in, ja i kroppen alltså. Det var lussebullar och muffins i mängder. Imorse skulle skiten ut. Kallt som tusan var det idag, en del hade -15 grader på morgonen. Jag kom iväg hemifrån vid 06:45 och sedan körde jag ett hårt pass på 1tim 20min. När jag kom till jobbet hade mössan, hjälmen och glasögonen frusit ihop till en enhet. Jag märkte även på slutet att mina ögonlock hade en tendes till att frysa ihop om jag inte blinkade tillräckligt fort. Då är det kallt på riktigt. Passet kändes bra men jag är kritisk till hur Sundsvalls kommun sköter snöröjningen.

Allvarligt talat. Om vår kommun vill få ned bilåkandet till förmån för miljövänligare alternativ har jag några förslag. Först och främst måste kommunen prioritera snöröjningen på ett helt annat sätt. Min syn på detta är: prio1: snöröjning av bussvägar, prio2: snöröjning av gång och cykelbanor, prio3: snöröjning av övriga vägar. Snöröjning av prio1 och 2 ska ske direkt och senast vara färdig till alla ska färdas till sina arbeten nästa dag. Snöröjning av prio3 kan ske när tid finns. Jag tror detta är viktigt om vi ska få folk att gå, cykla eller åka buss till och från sina arbetsplatser. Det känns alldeles för lätt att sätta sig i bilen och ratta till jobbet istället för att cykla eller gå på oskottade gångvägar. Sedan kan ju jag ha synpunkter på det här med buss också. Lägg en generell avgift på kommunal-skatten och låt alla skattebetalare stå för kostnaden. Låt därefter alla kommun-invånare få åka buss gratis. Turister som kommer till kommunen får köpa ett "travel-pass" där dom åker till fast pris med alla kommunala transporter (som flatrate för bredband).

Sådärja, något mer jag ska lösa då jag ändå har ångan uppe? ;)

/Rickard Mattsson

2 kommentarer:

Anonym sa...

de där bullarna kostade MIG 120 kr... ;-)

Rickard Mattsson sa...

Ja men vi kan se det som kundvård. Jag presenterade såna idéer som krävde lite mutor och bestickning. Det kommer skattebetalarna till godo förr eller senare, tro mig. ;)