lördag 18 augusti 2007

Broarna Runt 2007

Idag var det dags för årets upplaga av Broarna Runt i Höga Kusten. Loppet startar i Kramfors och går sedan till Sollefteå. Därefter viker man av och kör söderut tillbaka mot Höga Kusten bron och Kramfors. Nytt för i år var bergspriser. Först upp till toppen vid Mosjöskogen vann 2000 kr.

Jaja, starten gick och jag kände redan då en viss tendens till seghet i benen. Det var många orutinerade med och det var stört omöjligt att få till någon vettig klungkörning. Några utbrytningsförsök gjordes där jag var med i några. Första delen av loppet var en enda lång gäspning tycker jag. Det verkade som ingen vill slösa onödigt med energi innan bergspriset så vi var bara en handfull personer som skötte dragjobbet.

När det var dags för berspriset hängde jag med bra och när det var 300 meter kvar till toppen dunkade jag på för allt vad kroppen klarade av. Jag flög förbi övriga och låg först, kände att jag hade priset inom räckhåll. Men med 50 meter kvar till toppen tog krafterna slut, min maxpuls för dagen var uppnådd och jag blev passerad precis innan toppen. Blev ändå trea upp men det var vinst som räknades där, satan!

Loppet gick sedan vidare i samma stil som innan, dvs. dragviljan var låg. Efter ett tag ledsnade jag på läget och lade mig en bit bak i klungan för att spara på krafterna. Bestämde mig redan då för att ge allt i Lungviksbacken där min förhoppning var att fältet skulle spricka upp rejält och "gratisåkarna" skulle bli avhängda.

När vi kommer till Lungviksbacken är vi några stycken som kör hårt uppför, antar att andra haft samma idé. När vi kommer upp på krönet bildar vi snabbt belgisk kedja och drar ifrån övriga. Uppskattningsvis var vi 10-15 stycken med i denna klunga och vi lyckas hålla de andra bakom oss resten av vägen in mot målet. Jag tror att det är fler som blir avhängda under resan in mot mål, vi är nog snarare runt 10 stycken när vi har fem kilometer kvar till målet i Kramfors. Med några hundra meter kvar till målet är det så dags att ge allt som finns kvar i kroppen (vilket inte var mycket). Lyckades lägga mig som tvåa men vi båda blev passerade strax innan mål och jag pressade mig in på en fjärde plats till slut. Ganska nöjd med det trots allt, benen var sega hela dagen och mycket slit blev det eftersom dragviljan var låg. Dessutom blev inte kroppen sig själv igen efter sprinten upp till bergspriset.

Lite data från Broarna Runt:

Tid: 4:11 (tim:min)
Snitthastighet: 37,0 km/h
Maxhastighet: 64,4 km/h
Snittpuls: 156 bpm
Energiförbrukning: 3172 kcal
Distans: 155,5 km
Höjdmeter: 1014 m
Placering: 3:a & 4:a

/Rickard Mattsson

6 kommentarer:

Unknown sa...

Faaaan, du jag och Micke skulle ha ryckt i starten! Då hade vi kunnat dela på de där 3500... Annars, bra kört! Fan du börjar få fart på benen. Blir det CX-tävlingar nu snart eller? Tänkte med ny cykel och nyvunnet löpsteg...

Anonym sa...

Jo precis, men jag var ju ensam från klubben så det blev lite svårt ;). Får se om man är mogen för CX, måste sätta mig in lite mer i hur det fungerar men snart har man ju materialet iaf.

Tom sa...

CX är som klippt och skuret för dig Rickard. :-) Bra kört!

Anonym sa...

Bra kört Rickardo, vem vann bergsprisen samt var först i mål?

Anonym sa...

Bergspriset togs hem av en kille som jag tror heter Martin. Han kör för CK Hymer och var grymt stark uppför. Tvåa upp var Kenneth G från Härnösand (VCK). Vann loppet gjorde någon från CK Vertex i Östersund, har ingen aning om vem det var som seglade förbi på upploppet men enligt uppgift så var det en Vertex-cyklist.

Anonym sa...

Glöm inte bort att Broarna Runt är ett motionslopp, många av de "gratisåkare" motionärer som var med hade säker fullt upp med att hänga med de tävlingscyklister som var med.