onsdag 18 april 2007

Quadriceps Expansion

Just nu går det inte bra, det kan jag erkänna direkt. Förra veckan haltade jag omkring med en sträckning i vänster höft. När sträckningen gav med sig fick jag istället ont i höger knä. I söndags kändes det mycket bättre så jag körde ett intervallpass på kvällen i måndags. På slutet av passet gjorde det rejält ont i knäet och jag kunde knappt gå. På tisdagen haltade jag mest omkring och knaprade Ipren.

Nåt bra som jag gjorde var att jag tog kontakt med läkare på två olika företag och bokade upp tid med dem för att få expertutlåtande över mitt knä.

Sagt och gjort, på onsdag morgon var det besök hos Feelgood som vi har avtal med via jobbet. Läkaren böjde, vred och klämde lite här och där. Efter några minuter sa han att det var en överansträngning och att jag skulle äta Ipren eller liknande piller i tio dagar. Den diagnosen hade jag i och för sig ställt själv innan och jag hade även börjat en Ipren-kur.

Efter lunch var det dags för nästa läkarbesök. Den här gången hos Teamed och Janne som är legitimerad naprapat. Jag började berätta vad som hänt och hur det kändes. Sedan fick jag ligga på en brits och Janne klämde, böjde, bände och ställde massor av frågor. Efter några minuter fick jag domen; du har quadriceps expansion, vilket betyder bristningar i lårmuskelns sena som fäster ned över knäet. Janne masserade det onda området och stretchade mina lårmuskler. Sedan fick jag lite linnement som brände fint och dövade smärtan.

När undersökning och behandling var färdig visade Janne mig hur jag skulle bete mig för att rehabilitera mig själv så nu vet jag hur jag ska träna de närmsta dagarna för att bli bra igen. En intressant sak var att jag med fördel kan cykla; dock väldigt lugn, frågan är hur man gör det?

Till helgen kan jag successivt öka belastningen i träningen och när jag är helt smärtfri kan jag gå på med högintensiv träning igen.

Östgötaloppet som går 22/4 ser kört ut för min del. Synd tycker jag som verkligen hade sett fram emot att få mäta mig med andra. Men tids nog får man köra ifrån andra och även själv bli ifrånkörd...

Jag vill rikta ett stort tack till min flickvän som chefade hårt igår och tvingade mig att ta kontakt med läkare (jag blev så rädd att jag bokade upp två). Jag vill även rikta ett stort tack till Janne Skjöld på Teamed som visade vilken stor skillnad det är på en allmänläkare och en naprapat. Jag kan för mitt liv inte förstå de som har liknande problem med ändå inte uppsöker en naprapat. Snabb diagnos och man vet exakt vad som gäller, inga frågetecken eller funderingar; just do it.

Om man ska se nåt positivt i det hela så slipper jag operation samt att kroppen verkligen blir utvilad efter alla dessa åkommor.

/Rickard Mattsson

4 kommentarer:

Miike sa...

Jag har "klippkort" hos Teamed!
Både Janne och Anders, samt Eva som masserar mig 1 gång per vecka är väldigt duktiga!

Unknown sa...

Jag ska gå dit jag med, det var ett tag sen nu. Det känns i skinkorna...
Skönt att få vila. Det blir bra det där bara du har is i magen.

Robban sa...

Tråkigt med skada ;( ... Men tur i oturen då att ej operation behövs iaf.

Anonym sa...

Lider med dig...har själv fått en fet muskelbristning på lårets baksida..(dock på bättringsvägen)..så istället för klubbträning blir det "tjejcykling" = kvinnlig kamrat som cyklar, förhoppningsvis mkt lugnt.