måndag 25 september 2006

Rapport från Lidingöloppet

Inför Lidingöloppet hade jag ökat på mängden löpning lite. Jag hade även lagt om träningen till mer terräng för att motsvara loppet på Lidingö. Under veckorna innan loppet hade jag egentligen bara identifierat ett problem med min löpning och det var min löpning utför...

Hela veckan innan loppet fokuserades på lättare träningspass, vila, kolhydratuppladdning och formtoppning. Uppladdningen för min del påbörjades på tisdagen och loppet skulle springas på lördagen (23/9). Veckan flöt på bra och på fredag gick resan ned till Stockholm och Lidingö. På fredag kväll hämtades nummerlapp och sedan bar det av till Hersby skola där det var pastaparty och övernattning. Jag var lite orolig för hur det skulle gå när jag inte hade möjlighet att äta köttfärssås och spaghetti dagen innan loppet, men den oron gick snabbt över då det visade sig att det var just den rätten som pastapartyt erbjöd.

På fredag blev det till att gå och lägga sig tidigt, tror jag kom i säng runt 22:00 och sov sedan mer eller mindre ostört ända till 07:30 på lördag morgon. Precis som pastapartyt serverades frukosten i skolans matsal. Jag åt ganska mycket frukost för att säkerställa att jag hade tillräckligt med energi inför loppet. Under frukosten intog jag även det sista kolhydrattillskottet innan loppet. Efter frukosten blandade jag till energidryck som jag skulle ha innan och under loppet. När alla förberedelser var färdiga hade jag god tidsmarginal och lade mig för att vila i 40 minuter. Klockan 10:30 var det så dags att påbörja uppvärmning och vandringen ned mot starten vid Koltorp. Jag gjorde en stegrande uppvärmning och försökte vara ganska varm i kroppen redan då jag kom fram till starten. Detta var inte särskilt svårt då det var strax under 30 grader varmt redan vid 10:45.

Den distans jag hade anmält mig till var 15 km. Totalt var det 2129 anmälda på den distansen och vi hade blivit indelade i tre startgrupper. Min start var klockan 11:20 och jag hade blivit placerad i startgrupp nummer tre. Några minuter innan start var det dags för gemensam uppvärmning på fem minuter, jag följde med i denna så gott det gick. Minuterna fram till starten gick väldigt snabbt och när startskottet gick sprang jag iväg i full fart...

Jag märkte ganska direkt att min kropp verkligen var i toppform, mitt pulssvar var högt samtidigt som ansträngningen inte kändes övermäktig. Farten var hyfsad de första kilometrarna. Detta var viktigt då det senare blev trångt och svårt att springa om de andra deltagarna. När jag hade sprungit 2,5 km fick jag känningar av kramp i mitt högra lår under en lång och snabb utförslöpa. Jag bet ihop och sprang vidare i samma tempo i hopp om att det skulle ge med sig. Efter ytterligare 500 meter blev det mycket värre och båda låren krampade nu rejält. Jag blev tvungen att sänka tempot avsevärt tills krampen släppte. Under de kommande kilometrarna fick jag därför springa med reducerad fart även fast jag hade kapaciteten att köra betydligt hårdare. Detta kändes frustrerande men det var inte mycket jag kunde göra då för att påverka situationen.

Krampen släppte successivt då jag drog ned på tempot, framförallt var jag tvungen att hålla igen i nedförslöporna. Just hård löpning nedför har visats sig orsaka kramp även under mina träningspass innan loppet. När jag hade avverkat halva loppet (7,5 km) hade krampen i princip släppt helt och jag kunde successivt börja öka mot min maxfart igen. Banan blev nu mer kuperad och det var bitvis väldigt mycket folk att springa om. Under långa perioder kände jag mig som en terrängmaskin då jag var tvungen att springa väldigt aggressivt för att komma om långsammare löpare. Mot slutet kom några större backar, detta var bra då de rensade bort de sista svaga löparna. Efter dessa backar blev det betydligt lättare att springa, farten ökades och under de sista kilometrarna in mot målet hade jag återigen fått upp farten. Ned mot målet och in på upploppet gick det riktigt fort (se bilder nedan), jag sprang om alla jag såg och det kändes som jag hade hur mycket kraft som helst; oslagbar känsla måste jag säga!

Bilder på mig från upploppet på väg in mot målet:


Bild på mig efter målgången:


Pulskurva (röd) och banprofil (brun) från Lidingöloppet 15 km:


Större bild finns här: http://monstrig.mine.nu/images/rickard/lidingoloppet2006/pulskurva.jpg

Resultat:
Distans: 15 km
Höjdmeter (stigning): 212 meter
Höjdmeter (sluttning): 209 meter
Temperatur: 28-30 grader
Snittpuls: 172
Maxpuls: 188
Energiförbrukning: 1247 kcal
Minuter per kilometer i snitt: 5:01 min
Tid: 1 tim 15 min 19 sek

Placering: 199

/Rickard Mattsson

Inga kommentarer: