måndag 3 januari 2011

2011


Nu har vi lagt år 2010 till handlingarna och då kan jag inte låta bli att blicka framåt och fundera över vad som komma skall. Vad händer år 2011? Hur kan vi redan nu förbereda oss för att inte bli förvånade? Jag har några tankar som jag staplar upp i punktform nedan. Listan börjar med några uppenbara, såna som det mer eller mindre redan går rykten kring.. Komihåg vart ni hörde det först bara.. :-)

 1. SonyEricsson släpper en helt ny mobiltelefon baserad på spelplattformen playstation. Det blir en korsning mellan PSP (playstation portable) och SE X10 men med Android som operativsystem och således också hela Android-market med applikationer.
 2. Facebook kommer på allvar in på företagen när kontorsstödet integreras allt hårdare med sociala medier. Vi ser detta redan i Microsofts Office 2010 men integrationerna förstärks allt eftersom.
 3. Wikileaks släpper en för USA mycket besvärande rapport om det amerikanska bankväsendet och vad som egentligen hände under finanskrisen. Nyheten är den första från Wikileaks som sätter rejält avtryck på världens börser som faller i snitt 10 % under loppet av två veckor. Beroende på digniteten av denna nyhet kan det mycket väl vara starten på nästa lågkonjuktur där förtroendet för hela världsekonomin får sig ytterligare en rejäl törn.
 4. Riksbanken höjer reporäntan på fem av sex möten och reporäntan hamnar i slutet av året på 2,5 %.
 5. Svenska börsens OMX-index backar trots att vi just nu ser mycket stark statistik i återhämtningen, allt enligt devisen det är när man minst anar det som det händer. Tydliga kopplingar till punkt 3 ovan..
 6. Apple lanserar iPad 2 med kamera, bättre display (retina) och möjligheten till trådlös laddning.
 7. Apple lanserar iPhone 5 med avsevärt mycket bättre batteritid, möjlighet att kasta saker via fysiska rörelser från iPhone till tex. iPad. Mindre troligt är att den innehåller även projektor, det får vi nog vänta med till iPhone 6 eller 7..
 8. Ryssland stänger på grund av strandade avtalförhandlingar av gas-leveranserna genom Ukraina till södra Europa som passligt nog har det rekordkallt. Frågan om den alternativa gas-ledningen Northstream via östersjön (från Ryssland till Tyskland) aktualiseras igen och får högsta prioritet.
 9. Global sökning blir allt mer etablerat på företag (nästa steg efter enterprise search), vilket innebär att företagets interna sökmotorer integreras med externa såsom Google och kan på så sätt visa användaren sökresultat både från företagets interna och externa platser i en konsoliderad, betygsatt och lättöverskådlig vy.
 10. Flera tillverkare lanserar pekplattor med Microsofts mobiloperativ Windows Phone 7 och hela marketplace med applikationer blir tillgängligt på ytterligare en plattform. Har man köpt en applikation till sin Windows Phone 7-telefon får man även köra den på pekplattan vilket ger ett övertag gentemot Apple.
 11. Apple kontrar Microsofts offensiv på pekplattemarknaden genom att köpa Facebook. Alternativet är att Microsoft eller Google köper Facebook för att knyta konsumenten närmare och skapa en relation (det som Apple idag är fenomenala på).
 12. Microsoft släpper en pekplatta med ARM-processor och en specialversion av Windows 7 anpassad för pekplattor med minimal strömförbrukning och blixtsnabb uppstart.
 13. Nokia kastar in handduken, lägger ned sina egna operativsystem för smartphones och satsar sina sista krafter på Android.
 14. Den första stora hackerattacken exekveras där en molntjänst hackats för att utnyttja datorkapacitet med syfte att utföra en riktad attack. Här ligger Amazon, Google och Microsoft pyrt till.
 15. Apple släpper iBoard, en extremt stor iPad som är tänkt att ersätta whiteboards på företag och tavlorna hemma. iBoard kan användas till mycket såsom att rita med fingrarna direkt på skärmens yta när den hänger på väggen till att visa strömmande media när den används som tavla hemma. Apple iBoard kör samma applikationer som iPad och iPhone samt har tydligt kopplingar mot Apples övriga produkter såsom Apple-TV och Airplay. Som tillbehör till iBoard finns en fot i fräst aluminium och vips har iBoard konverterats till iTV..
 16. Wikileaks släpper en rapport som visar på stor korruption inom hjälporganisationer som arbetar i framförallt Afrika. Det visar sig att några få personer inom de största organisationerna lever ett dolt lyxliv på bekostnad av staters, mediers, privatpersoners och företags välgörenhet.
 17. Swedbank köper SEB efter moget övervägande och mycket spekulation. SEB är lågt värderat och Swedbank har fått ordning på sina finanser efter krisen. Diskussioner har funnits tidigare men först under 2011 faller pusselbitarna på plats. Kanske är SEB på något sätt involverad i punkt 3 ovan och får således sin aktiekurs avsevärt nedjusterad vilket gör att Swedbank inte längre kan motstå SEB.
 18. Huawei tar ledningen i utveckling av femte generationens mobilnät 5G som ska klara hastigheter uppemot 1 Gbit. Detta sänder en chockvåg genom mobilbranchen men är bara ytterligare ett tecken på att Kina framöver kommer att visa vägen och hålla i taktpinnen. Varsågod och svälj Nokia, Ericsson, Siemens, Motorola och övriga.
 19. Citrix blir uppköpta, troligtvis av Microsoft, Apple, VMware eller Cisco men konkurrensmyndigheterna i både USA och Europa sätter direkt käppar i hjulen och affären drar ut på tiden.
 20. Google lanserar den tredje generationens smartphone samt en pekplatta, båda med Andorid som operativsystem. Hårdvaran är gratis förutsatt att man som konsument använder dem minst ett antal timmar i veckan där man tvingas se reklambudskap från Google samt använda deras tjänster såsom e-post, ordbehandlare och kalender.
 21. I Sverige öppnar den första matvaruaffären som är helt och hållet utformad och anpassad med kunden i fokus. När man kommer in där börjar man med att skanna och plocka ned hårda saker som helt logiskt ska ligga längst ned i kassen, därefter mjukare och mjukare artiklar och slutligen frys-sakerna som man vill ha längst upp i kassen, alternativt i en egen kasse så man väl hemma kan packa ur dem först och lägga dem i frysen. Butiken har ett tydligt flöde utan baktankar att man ska köpa mängder av godis vid kassan osv. Butiken är först med ett koncept där man som konsument använder mobiltelefonen för att skanna varor. Butiken har byggt en speciell applikation för mobiltelefonerna där vi kan hålla koll på vad vi handlade senast samt skapa nya handla-listor, allt anpassat efter butikens sortiment och ordning där listan är uppbyggd i samma ordning som varorna ligger i butiken. När övriga branchen ser detta och inser vilka underbara inlåsningseffekter det får på konsumenterna satsar övriga enorma resurser på att komma ikapp. Samma butikskedja fortsätter istället att dra ifrån övriga genom att märka samtliga varor med RFID-taggar vilket gör att mobiltelefonens applikation med handlalista automatiskt uppdateras när mjölkpaketet slängs i soporna..

3 kommentarer:

Tom sa...

Jag som just var på väg att skriva nästan exakt samma saker på min blogg! ;)

Holma sa...

5 av spådomarna kommer att slå in. Kom ihåg var du läste det först'

Rickard Mattsson sa...

Jag tror på fler, åtta till tio.