måndag 22 augusti 2011
Uppföljning augusti
Så här åtta månader in på året börjar mina förutsägelser bli lite vanskliga men några intressanta iakttagelser går ändå att göra vid en tillbakablick till mina förutspåelser om år 2011 från tredje januari. Dyker ned och analyserar några aktuella och intressanta case här nedan..
2) Facebook gör entré på företagen
Här räcker det att titta på min egen arbetsgivare där verksamheten startat två sidor för att hjälpa medborgare efter tesen; vi ska möta kunden där kunden finns. Sagt och gjort startades innan sommaren två sidor på facebook, där den ena riktar sig till förstagångs-föräldrar som ofta finns representerade på facebook. Jag har inte sett något utfall av satsningen ännu men aktiviteten på sidan är hög och frågorna besvaras med stor profession. Hatten av!
Ett till exempel är min egen bank, Skandiabanken som under året haft ett stort driftavbrott i samband med att deras IT-system flyttades från egen drifthall till Logicas. När samtliga IT-system var otillgängliga valde Skandiabanken att kommunicera och informera sina kunder via Facebook. Det fungerade mycket bra och informationsgivningen var proffsig så hatten av igen.
4) Riksbanken höjer reporäntan vid fem av sex tillfällen och i slutet av året ligger räntan på 2,5 %
Stämmer än så länge men jag börjar bli lite tveksam till slutet av året för jag tror att korthuset är på väg att falla med besked. Faller ett EU-land kommer resten som ett brev på posten och till slut står EU:s tre stadiga länder: Sverige, Norge och Tyskland ensamma med solida balansräkningar och funderar vad som hände när Grekland dragit med sig Portugal, Spanien och sedan Frankrike ned i avgrunden. Det kan mycket väl bli som när Lehman Brother kraschade, att Riksbanken inte ser några problem med konjukturen, fortsätter höja räntan under hösten för att sedan framåt årsskiftet få paniksänka när härdsmältan är ett faktum. Utöver EU finns även andra orosmoln, USA och Kina tex. Jag tror att USA mörkar grovt och allvarligt talat kan man inte i all evighet leva på belånade medel. Snart är det dags att betala notan, frågan är bara när korthuset USA faller. I Kina däremot går ekonomin bra och yenen är så stark att man funderar på att bromsa ekonomins och valutans framfart. Detta kan också leda till viss inbromsande effekt. Värst av allt är om allt händer samtidigt; Kina kliver på bromsen samtidigt som korthusen USA och Grekland faller. Då har vi en fullskalig recession framför oss och låg ränta under lång tid.
5) Svenska börsens OMX-index backar
Ja vad ska man säga? Vid årsskiftet var det guld och gröna skogar men jag spådde trots det nedgång på börsen. Var rätt ensam om det då men nu är det annat ljud i skällan. OMX-index har backat sedan april och står idag på -23,9 %. Den långsiktiga trenden har vänt från positiv till negativ och jag har sedan länge helt lämnat börsen, säkrat mina tillgångar i räntefonder samt fortsatt att investerat i fastigheter. Just nu ligger jag cirka 95 % investerad i fastigheter och resterande i räntefonder i avvaktan på utvecklingen. Jag har målet i sikte men vägen framöver fortsätter vara krokig så det gäller att vara snabb i vändningarna. Börjar dock tro mer och mer på fastigheter som investeringsform så nästa drag kan mycket väl bli en hyresfastighet istället för aktier. Börsen har under de senaste åren haft en tendens att svänga kraftigt, troligtvis som en effekt av den allt mer dominerande dator-baserade handeln.
12) Microsoft släpper en pekplatta och version av Windows anpassade för ARM-processorer
Jag förutspådde att Microsoft skulle anpassa Windows 7 för ARM-processorer samt att vi skulle få se Windows Phone i fler enheter, tex. pekplattor. Nu verkar det som detta händer först i Windows 8 som är nästa release av Windows. Nära men inte helt rätt med andra ord. Tidig information kring Windows 8 som läckt ut gör gällande att gränssnittet kommer likna det i Windows Phone, vilket jag förstod redan vid besöket hos Microsoft i december 2010. Det verkar även som Windows 8 kommer att anpassas till en mängd olika enheter, allt från traditionella datorer till pekplattor och mobiltelefoner. Den som lever får se men jag tror att Mac OSx sitter säkert.
14) Den första stora hackerattacken äger rum där en molntjänst attackeras
Redan i slutet av april blev Sonys online-tjänster med bland annat Playstation Network utsatta för omfattande hackerattacker. Detta drabbade över 100 miljoner kunder som fick sina kortuppgifter stulna samt påverkade Sonys anseende för lång tid framöver. Attacken genomfördes efter att Sony börjat spärra hackade playstation-konsoller och hacket ses som en vedergällning. Enligt uppgift blev Sony först varnade av hackarna men valde att ignorerade och fortsätta sin "evil plan". Med facit i hand borde Sony varit mer lyhörda och istället levererat det kunderna efterfrågade, en öppen plattform som stödjer snarare än hämmar utveckling och kreativitet. Fråga: när släpper Google en spelkonsol med Android?
I början av augusti var det dags för nästa attack att se dagens ljus. En massiv hackerattack avslöjas där regeringsdokument under fem års tid stulits från olika regeringar runtom i världen, dock inte Sverige. Enligt McAfee som analyserat attacken ligger en regering bakom attacken men man vill inte peka ut vilken. Efter fem sekunders betänketid tror jag dock på Kina.
20) Google lanserar tredje generationens smartphone
I mitten av augusti lägger Google vantarna på Motorolas mobilverksamhet. Analytikerna spekulerar vilt men är ganska ense om att det är Motorolas patentportfölj Google är ute efter. Google ligger vid skrivande stund i patentstrid med flertalet tillverkare i branchen, bland annat Apple. Men Google är den enda i branchen som saknar egna patent och känner sig därför tvingade att stärka ställningen inför framtida och pågående rättstvister. Personligen tror jag att Google utöver patenten även kommer försöka slå mynt av Motorolas kunskap inom mobiltelefoner och pekplattor. Det skulle inte förvåna mig om vi inom kort får se tredje generationens smartphones och andra generationens pekplattor från Motorola med Googles Android som operativsystem. Det skulle inte heller förvåna mig om hårdvaran mer eller mindre är gratis i utbyte mot att man konsumerar enbart Googles tjänster. Allvarligt talat tror jag både Nokia, HTC och Apple får se upp här för när Google knyter ihop mobilsäcken kommer det att göra ont för resten av branchen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar