tisdag 3 januari 2012

2012


Trenderna jag förutspådde inför 2011 fick så pass bra utfall att jag nu gör ett nytt försök inför 2012. Vissa av mina förutsägelser blev sanna medan andra förmodligen har bäring framöver. Den förutsägelse jag är mest nöjd med är att jag vid årsskiftet 2010/2011trodde att börsen skulle backa rejält under 2011. Hade redan då viktat om mina investeringar och gått ur börsen trots att allt pekade uppåt. Vad hände? Jo börsen visade sig från sin sämsta sida, åkte berg och dalbana och slutade sedan på runt -20 %. Analysinstituten är ovanligt frispråkiga för tillfället men när de ger oss rådet; expect the unexpected inför 2012 blir man lite lätt rådvill. Jag brukar försöka tänka utanför lådan och blir också sällan förvånad, oavsett om det är tekniksprång, finanskriser eller krig. Men jag känner trots detta att år 2012 inte blir lätt att förutspå men jag gör trots det ett försök, håll till godo.

1. Som ett desperat gensvar på Googles köp av Motorola köper Microsoft Nokia i slaget om mobilmarknaden. Microsoft tycker sig inte få ut den tänkta effekten av samarbetet med Nokia kring Windows Phone så de köper Nokia för att styra över hela utvecklingen själva. Smart drag men det skulle gjorts tidigare. Microsoft försöker renodla fd. Nokias verksamhet genom att sälja nätverksenheten och därefter bildas Microsoft Mobile med huvudkontor i Finländska Esbo, en sektion inom företaget bestående av: Nokia (inkl Navigon), Skype, Windows Phone och Lync. På det sättet kan Microsoft äntligen kriga på riktigt både mot Google som under 2011 köpte Motorola och Apple. Kriget sker från Norden som är ett erkänt starkt fäste inom mobil teknik och adaption av ny teknik. Som ett parallellt spår försöker även Microsoft lägga vantarna på Kanadensiska RIM (Research In Motion) som haft framgångar i bla. USA med Blackberry-terminaler. Kan mycket väl bli så att de köper både RIM och Nokia men ska jag vara ärlig tror inte det är något lyckat förvärv, Microsoft måste välja och fokusera för att lyckas gentemot Google och Apple.

2. Efter att Symantec och Redhat under 2011 inlett ett fördjupat samarbete köper Symantec Redhat. Med Symantecs ekonomiska muskler blir Redhat mer konkurrenskraftigt och växer sig allt starkare inom större företag. Lidande blir Oracle som säljer både Solaris och Unbreakable Linux, HP med sitt eget HP UX samt IBM som överväger att lägga ned AIX för att lägga allt fokus på Linux. Skulle inte förvåna mig om vi under 2013 ser IBM köpa Symantec som i det läget även omfattar Redhat men det är en helt annan historia och en förutsägelse som ligger längre fram i tiden.

3. Google köper molnleverantören Akamai för snuskigt många miljarder dollar i kriget om molnet. Vi får även se Google-brandade mobiltlefoner och surfplattor från fd. Motorola Mobility som under året knyts allt närmare Google och sedermera byter namn till Google Mobile.

4. Cisco behöver bredda sin portfölj inom lagring och virtualisering. De köper därför endera Citrix och NetApp eller VMware och EMC. Personligen tror jag mer på ett förvärv av VMware och EMC men en så stor affär skulle också få stora konsekvenser på marknaden i form av konkurrens och marknadsandelar vilket gör att både Amerikanska och Europeiska konkurrensmyndigheter behöver utreda en affär grundligt.

5. Etablering av gigantiska datacenter tar fart runt om i världen. Vi ser Facebook som etablerar sig i Luleå och Google i Finska Hamina. Trenden jag ser är att våra nuvarande industrier flyttar utomlands där fysisk tillverkning och arbetskraft är billigare. Industrilokalerna står sedan tomma och köps upp av stora IT-leverantörer, de stöps därefter om till gigantiska datacenter, precis som Google gjort i Finska Hamina. Parallellt med denna utveckling etableras även nya datacenters där länder med väl utbyggd infrastruktur i form av strömförsörjning, fiber och gigantiska mängder bandbredd till och från landet ligger i vinnarhålet, ex. vis Facebooks etablering i Luleå. Utöver det kommer politisk stabilitet, finansiell styrka och klimat att påverka vart dessa datacenters placeras. Som jag ser det ligger våra nordiska länder bra till, där både Sverige, Norge, Finland och Island är politiska stabila, har rätt klimat, väl utbyggda fibernät och infrastruktur i världsklass. Det enda smolket i bägaren är Islands ekonomi men det vägs upp av gratis kyla och kraft (kyligt klimat och gejsrar) samt deras geografiska läge mellan USA och Europa. Min förutsägelse är att Sverige om 20 år knappt har några industrier kvar men å andra sidan är hela norden då väldigt IT-intensivt och förser resten av Europa, Asien och Afrika med billiga, stabila och klimatneutrala molntjänster.

6. Apparna gör entré på företagen. Vi såg dem först explodera i mobiltelefonerna men räkna med att de sakta men säkert även letar sig in på företagen. Konsumentbeteendet letar sig förr eller senare in på företaget och nu är det dags för Bring Your Own Application, där användarna själva bestämmer vilka appar de ska använda för att utföra sitt dagliga arbete. Trenden kommer att vara starkt länkad till Bring Your Own Device där medarbetare själv väljer sin IT-utrustning och använder den i tjänsten. Vips så har vi även en egen uppsättning appar men utvecklingen stannar inte där. Med tekniker som Citrix Bluestack och VMwares Appblast kommer vi att börja konsumera appar oavsett vilken plattform vi för tillfället använder. Med Bluestack tex. blir det möjligt att virtualisera Android-appar och sedan presentera dem till vilken enhet som helst. Tänk vilken möjlighet! Idag är vi vana vid att betala 4000 kr per år och PC för ett Office-paket på företagen och imorgon kör vi sjukronors-appar. Tänk när hela Android market med hundratusentals appar helt plötsligt går att använda på alla typer av plattformar. Gränserna suddas ut men på längre sikt går vi mot helt oberoende appar som presenteras via HTML5, där kommer VMwares Appblast och liknande tekniker in i bilden som gör precis detta.

7. BYO (Bring Your Own) går från glossy-koncept till verklighet. Trenden med Bring Your Own blir realitet på de flesta företag och organisationer. Först kommer BYOD (Bring Your Own Device), sedan kommer BYOM (Bring Your Own Mobile), därefter BYON (Bring Your Own Network) och sedan BYOA (Bring Your Own Application). Hur tänker jag nu? Jo, när användaren tar med sin egen dator vill de även göra likadant med mobiltelefonen. När datorn åker med hemifrån till företaget sitter det en 3G-kort i den med direktanslutning till Internet, varför ska då företaget investera i egna nätverk när medarbetaren har en egen anslutning till Internet? Därefter kommer det självklara, vanan vid att själv välja och vraka bland hundratusentals appar ger trenden BYOA, Bring Your Own Application. Vi kan nu istället kalla konceptet BYO (Bring Your Own). Som ett brev på posten får vi se mängder med appliance-lösningar från nätverksföretagen som utger sig för att på ett eller annat sätt hantera dessa BYO-enheter och göra huvudvärken för IT-avdelningen lite mildare.

8. Apple lanserar iTV, ett TV-koncept som tar apparna in i TV-apparaterna. Tekniskt blir det möjligt att titta på program oavsett om du sitter med en iTV, iPad eller iPhone, allt hanteras givetvis via iTunes och iCloud. Förmodligen kommer varje TV-kanal att lanseras som app, precis som i våra mobiltelefoner och pekplattor. Apple iTV blir också först med touch och multitouch på TV. Har man vant sig via att navigera på skärmen med svepande rörelser vill man göra det på alla skärmar. Utöver den navigeringsmöjligheten kommer troligtvis även Siri-systemet att byggas in för röststyrning i de lägen det passar. Apple iTV kommer att lanseras i tre olika storlekar där 55" blir den största till att börja med.

9. Microsoft lanserar Kinect i mobiltelefoner där samarbetet med Nokia gör att de är först ut med denna lösning men kort därefter kommer även asiatiska tillverkare med liknande lösningar baserade på Kinect. Lösningen kommer att vara helt mjukvarubaserad och nyttja mobiltelefonens kamera. Den mobila versionen av Kinect kommer tex. klara av att läsa läpprörelser så man i tunnelbanan kan prata med sin mobil trots störande ljud i omgivningen. Utöver detta integreras Kinect i vanliga PC, bärbara och i TV-apparater, I en mer avlägsen framtid kommer vi att se allt fler lösningar baserade på Kinect, tex. villalås där man låser upp med sitt eget ansikte eller rörselsemönster och även integrationer mot mobiltelefonens övriga egenskaper, ex. vis Gyro. Kan mycket väl vara så att även Microsoft gör entré på TV-arenan och lanserar en TV med integrerad Kinect och Xbox (XTV).

10. 3D-skärmar dyker upp först i mobiltelefoner vilket gör att vi för första gången kan se objekt i 3D i våra mobiler, såklart utan specialglasögon. Efter att 3D lanserats i våra mobiltelefoner kommer tekniken att lanseras successivt i allt större skärmar; pekplattor, bärbara, stationära skärmar och TV-apparater. Mjukvaror, touch och navigeringsteknik utvecklas för 3D-skärmar i en rasande fart.

11. Windows 8 system on a chip (SOC) lanseras, ett slimmat Windows-operativsystem för tex. bankkort. Med Windows 8 har Microsoft uttalat stöd för ARM:s processorarkitektur.  De har även uttalat att det från och med Windows 8 är "Touch First" som gäller, dvs. de kommer att utveckla allt med fokus på touch först och därefter andra navigeringsfunktioner som kinect, mus och tangentbord. Microsoft kommer att göra samma sak kring Windows 8 som de gjorde med Windows Phone, dvs. sätta en minimum-specifikation för hårdvarans design och sedan får hårdvarutillverkarna rätta sig och certifiera sin utrustning för Windows 8. Windows 8 kommer även i en "To Go-version" som möjliggör att man kan ta med sin egen dator på tex. ett USB-minne eller i sin mobiltelefon.

12. VDI (Virtual Desktop Infrastructure) får mer muskler och möjliggör livemigrering av körande virtuella maskiner från datahall till klient och till molnet, all migrering sker helt utan avbrott. Störst på arenan är Citrix men Microsoft gör stora framsteg under året.

13. Apple lanserar både iPad3 och iPhone5. Båda baserade på den nyutvecklade A6-processorn som för övrigt även kommer att sitta i iTV. Både iPad3 och iPhone5 har ett laserbaserat tangentbord så man kan lägga enheten på bordet framför sig och få ett virtuellt tangentbord projicerat på bordet. Det virtuella tangentbordet fungerar precis som vanligt förutom att det inte finns. Det stöder även multitouch. Det virtuella tangentbordet kommer givetvis att kunna användas även som projektor om man vänder telefonen mot en vägg kan den projicera upp en filmyta på upp till 30" tex. för enklare presentationer. I version tre av iPhone och iPad kommer också möjligheten att ladda enheterna trådlöst.

14. Stockholmsbörsens OMX-index stannar någonstans mellan -5 och +5 %. Enligt mig är det således ingen idé att göra entré på börsen under 2012 såvida vi inte får se en rejäl urblåsning i samband med skuldkrisen i Europa. Jag anser att varje kris består av en rejäl urblåsning, precis som när Lehman Brothers gick i konkurs under finanskrisen i USA. Än så länge har inte denna urblåsning inträffat i Europa och således är inte krisen över i mina ögon. Om denna urblåsning blir realitet under 2012, säg att en eller flera Tyska skuldsatta banker kräver stöd eller rentav går under, då kan det vara dags att fundera över entré på börsen, annars låter åtminstone jag bli.Vad köper man då? Det som fallit mest! Förmodligen Boliden, Swedbank och Volvo, det som är mest konjunkturkänsligt. De aktier som faller mest är också de som ökar mest när det väl vänder. Utmaningen är att pricka botten, nästan omöjligt men om man sprider ut sina köp lite brukar man jämna ut entrérisken en aning. Förra gången vände trenden två månader efter att Lehman Brothers gått i konkurs, det kan vara ett bra riktmärke om något liknande händer igen.

15. Sociala nätverk blir navet i våra liv. Är de inte redan det tänker du nu. Nej faktiskt inte! Jag ser framför mig att de sociala nätverken integreras mycket djupare i våra liv. Vi kommer tex. att bli vän med vår bil, vår kyl, vår frys, vårt värmesystem, vår villa, vår fjällstuga, vår gräsmatta, vårt garage, ja i princip allt som vi äger. När det sedan är dags för bilen att bli servad kommer den att meddela det via sociala nätverk, detsamma om temperaturen hemma blir onormal, då får alla som är vänner med hemmet en notifiering om det. Det smarta hemmet har inte slagit än men med kraften i våra sociala nätverk finns potentialen runt hörnet, åtminstone enligt mig.

Den som lever får se..

4 kommentarer:

Unknown sa...

...men vem vinner TdF, Girot, Vueltan, Paris-Roubaix och Flandern Runt!?!?

Rickard Mattsson sa...

Den som dopat sig mest intelligent, dvs undgår alla dopingkontroller och misstankar. ;-)

Mandie sa...

Hi, I came across your site and wasn’t able to get an email address to contact you. Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me back.

Thanks!

Mandie Hayes
mandie.hayes10@gmail.com

Rickard Mattsson sa...

Thanks but no thanks Mandie.