torsdag 26 juni 2008

48 vinglas

När vår diskmaskin gick sönder förstod jag på en gång att det skulle bli problem för oss. Ja men hur svårt är det att inse tänker ni då! Den gamla diskmaskinen spydde ju ut massor av vatten i köket och orsakade en vattenskada. Ja det är sant, vi fick en vattenskada men nu är den sanerad och fixad. Som jag ser det har vi fått större problem än så, att hitta en ny diskmaskin t.ex.!


En del saker är helt enkelt svårare än andra. Att prova ut nya skor, att leta nya glasögon och att köpa ny bil är några saker som brukar ta ett tag för mig. Varför? Jo för att jag är superkräsen. Bilen ska ha den där känslan som man inte kan beskriva, det ska kännas rätt, man ska sitta rätt, det ska lukta rätt, det ska låta rätt när man stänger dörren osv. BMW har lyckats väldigt bra med denna "svår att ta på känsla". När jag skulle byta bort min gamla BMW efter många års BMW-missbruk visste jag att det skulle innebära problem. Men så hittade jag ett alternativ, VW hade ju släppt nya Golf GTI och den hade faktiskt den där "svår att ta på känslan". Samma sak när det gäller skor. Jag köper nästan bara Ecco för dom passar alltid min fot exakt. Döm om min förvåning då jag provade ett par Timberland-skor som passade minst lika bra. Jag slog till direkt för dom hade den där "svår att ta på känslan".

Jaja men nu var det ju diskmaskinen det här inlägget skulle handla om. Ni förstår snart...

Vi började ganska raskt efter diskmaskinsincidenten att leta en ersättare. Jag hade insett att detta skulle bli problematiskt ganska tidigt. Min sambo trodde nog att det bara var att åka och köpa nåt, typ search and replace i word. ;)

Vi kikade först på Internet för att sondera terrängen lite. Vi ville ha en bra diskmaskin som fyllde alla våra behov. Min sambo sa vid något tillfälle; kan man inte få en diskmaskin som ser ut som vår gamla invändigt? Vid ett annat tillfälle ville hon att vi skulle ta in vår trasiga diskmaskin igen för den var så bra innan den gick sönder. Jag kan inte annat än hålla med men nu var ju den lite trasig och hade dessutom fått rött kort eftersom den spytt.

Letandet på Internet övergick i en diger lista med tillverkare, modeller, priser och affärer. Vi tog med listan och besöke några elektronik-kedjor som säljer vitvaror. Den ena modellen var värre än den andra. Vi avverkade affärerna i rask takt och min sambo blev bara deppig. Första kvällen fick vi ge upp, åka hem och samla nya krafter. Livet kändes hopplöst, skulle vi bli tvugna att diska för hand resten av livet bara för att diskmaskiner nuförtiden inte är genomtänka?

Efter att vi samlat nya krafter tog vi och åkte iväg ytterligare en sväng. Avverkade några affärer till och kunde konstatera att de flesta maskiner var dåliga, sämre eller sämst. Nu var det riktig kris, skulle vi verkligen inte hitta någon ny diskmaskin?

Mitt under den här cirkusen läste ett reklamblad om en diskmaskin som klarade att diska 48 vinglas samtidigt. Men hallå tänkte jag! Tror dom på allvar att folk diskar så många vinglas och om så är fallet, hur ofta kan det tänkas hända att man "råkar" ha 48 vinglas som ska diskas? Hur vore det med en diskmaskin som kan diska 20 matlådor samtidigt istället? Att basera sitt val av diskmaskin på att den kan diska 48 vinglas samtidigt är enligt mig som att köpa en lastbil istället för en liten bil, bara för att man några gånger i livet kommer att åka till en möbelaffär och köpa en soffa. Vi behövde ju en diskmaskin som klarar våra vardagsbehov, inte något bröllop!


Tiden gick och musten hade gått ur oss. När jag fick semester tog jag och gjorde ett ryck på egen hand och åkte till några "outsiders" som säljer vitvaror. Dessa outsiders tillhör inte de stora drakarna utan är lite mindre specialiserade butiker. Eftersom jag var ensam tog jag och fotograferade alla diskmaskiner som verkade vettiga så att jag och min sambo tillsammans skulle kunna titta på bilderna efteråt och avgöra om det var nåt att ha. Mitt i fotograferandet på en av butikerna kom en kvinna från butiken fram till mig och frågade vad jag höll på med? -Jo jag fotograferar inredningen i diskmaskinerna så jag och min sambo kan titta på dem tillsammans försökte jag förklara... Om hon trodde mig vet jag inte, hon kanske trodde att jag gick igång på diskmaskiner och ville ha bilderna för eget bruk. ;)

Kvinnan i butiken visade några av deras maskiner. Jag förklarade snabbt hur läget var. Vi är inte ute efter en diskmaskin som är plastig, rapplig och har plats för 48 vinglas. Vi är ute efter en diskmaskin som är riktigt genomtänkt. Då tittade hon på mig och när jag sedan sa att vi tidigare haft en Cylinda från 70-talet fick hon en blick som är svår att beskriva. Hon vände snabbt på klacken och visade mig en diskmaskin som stod lite på sidan av. När hon öppnade den och visade hur den var inredd fick jag nästan tårar i ögonen. Där var den ju! Vår nya diskmaskin fanns trots allt! Den hon nu visade mig var verkligen ett underverk jämfört med alla andra tillverkare och modeller. Maskinen var gediget byggd invändigt, hade genomtänkta korgar som lätt kan anpassas och inte en enda detalj var i plast. Jag kan för mitt liv inte förstå hur någon kan köpa en annan diskmaskin. Maskinen hon visade mig var en Cylinda DM-56 och det är verkligen kungen av diskmaskiner. Den är lika självklar i köket som karbon är på tävlingscykeln, ett "must have" för den seriösa diskmaskinsköparen!

Den enda haken nu är att vår nya diskmaskin kostar som två vanliga. Det är samma sak som med cyklar, ska man ha det bästa kostar det lite extra. Jag har inte vågat ta nästa diskussion hemmavid än men jag ska nog ta mod till mig snart. Det är nämligen så att denna diskmaskin kan fås i tre varianter. Den kan fås med front i vitt, borstat silver eller svart. Kruxet är att vitt är billigast och den jag vill ha är dyrast som vanligt. Varför ska det alltid vara så?

Nåja, om vår nya Cylinda DM-56 håller lika länge som vår gamla Cylinda är den värd varenda krona.

/Rickard Mattsson

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det "finn ett fel"-tävling på bilden? Det är ju en tandborste där för böveln!! :)

Rickard Mattsson sa...

Haha, jag väntade bara på att någon skulle reflektera över det. Hittade bilden på nätet och tyckte det var lite coolt att folk kör sina tandborstar i diskmaskinen. Det måste jag också prova någon gång, vem vet det kanske funkar?